JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Daizilkree Zulkijar
Country: Brunei Darussalam
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 19 February 2011
Pages: 10
PDF File Size: 12.71 Mb
ePub File Size: 4.22 Mb
ISBN: 878-6-45309-152-4
Downloads: 30098
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akiran

Kanak-kanak makan dengan sopan dan tertib hanya dibantu sekiranya perlu.

Standard 4 Pembangunan Profesionalisme dan Pembelajaran. Pendidik bersama kanak-kanak mengemas dan membersihkan ruang yang telah digunakan. Kanak-kanak beratur mengikut kumpulan dan mencuci tangan.

Ruang makan, perabot dan peralatan makan kanak-kanak berada dalam keadaan selamat, mesra kanak-kanak lengkap dan mudah diakses. Pendidik memanggil nama dan mengira bilangan kanak-kanak yang turut serta dalam nature walk. Peraturan dan polisi keselamatan yang jelas disediakan, mudah difahami oleh setiap pendidik dan juga ibu bapa.

Senarai Semak Perkembangan Kanak-kanak. Pendidik menunggu bersama kanak-kanak. Sijil perlu diperbaharui setiap tiga 3 tahun. Semua peralatan fizioal penyusuan ibu disusun kemas dan selamat serta dilabelkan. Seluruh ruang yang digunakan oleh bayi yang sedang merangkak mestilah bersih dan dimop setiap hari menggunakan bahan nyah kuman.

Related Posts (10)  WINTER SONATA MY MEMORY PIANO SHEET EPUB

Pendidik memastikan kanak-kanak menyimpan kembali semua alat muzik yang digunakan di tempat asal. SP1 terdiri daripada perkara-perkara berikut:.

SISTEM PERMATA Q

Penderraan terdiri daripada perkara-perkara berikut: Peti sejuk Cerek elektrik Sinki bersih dan rak pengeringan pinggan mangkuk.

Bayi dan kanak-kanak digalakkan bermain dengan alat mainan manipulatif setiap hari. Kanta Pembesar Magnifying Glass. Pendidik memandikan bayi dengan teknik yang betul. Carta-carta suku kata, perkataan dan ayat. Mainan Cantuman Bayi Bumble Bee. Pendidik dan kanak-kanak mengucap salam kepada ibu bapa yang datang.

Sistem PERMATA Q

Pendidik membantu kanak-kanak membilas seluruh anggota badan dengan jufnal. Pengudaraan, pencahayaan dan suhu bersesuaian. Pendidik pantas memerhati dan mengawasi kanak-kanak semasa bermain bagi memastikan keselamatan mereka, bertindak segera jika keadaan merbahaya atau berlaku kemalangan atau kecederaan. Pendidik memperkenalkan bacaan kepada kanak-kanak secara kreatif, lucu dan menyeronokkan. Pendidik memastikan kebersihan kuku, rambut, telinga, gigi dan hidung kanak-kanak.

Kanak-kanak yang belum berdikari tahun. Kanak-kanak yang tidak mahu tidur, dipastikan ia dapat berbaring dan berehat di tempatnya atau berikan aktiviti yang senyap dan tidak mengganggu rakan-rakan yang sedang tidur. Alat mandian diletak pada paras ketinggian yang mudah diambil oleh kanak-kanak Bahan pencuci bilik air diletak di tempat yang selamat, jauh dari kanak-kanak.

Related Posts (10)  CONCATENAR ARQUIVOS DOWNLOAD

Kanak-kanak mengemas tempat tidur masing-masing dan membantu rakan-rakan.

Peti kecemasan dilengkapi dengan bahan perubatan dan rawatan asas disimpan di tempat selamat yang mudah dicapai oleh pendidik. Pendidik membantu kanak-kanak melipat dan memasukkan pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing.

Kanak-kanak menjalankan aktiviti dalam keadaan tenang, ceria, gembira dan terangsang. Lantai bilik air tidak licin dan pintu tidak mudah dibuka oleh kanak-kanak.

Saiz tandas sesuai, selamat untuk kanak-kanak dan sentiasa bersih dan kering. Pendidik pastikan kanak-kanak berpakaian bersih dan selesa.

Pendidik peka dengan keadaan kesihatan dan alahan kanak-kanak. Ruang aktiviti dan peralatan pembelajaran berada dalam keadaan selamat dan teratur.